Не треба розслаблятись слухаючи пропаганду, готуйтесь до тривалої й важкої боротьби, — комбат 3-ї ошбр

Ролло

«Ми мали їхати на російській техніці й видавати себе за збройні сили рф максимально довго, наскільки могли зайти», — згадує найбільш зухвалу бойову операцію зі спроби деблокади Маріуполя командир 1-го штурмового батальйону 3-ї штурмової бригади.

До вашої уваги друге відео з циклу наших інтерв’ю з командирами підрозділів 3 ошбр (колишній полк ССО «Азов») ЗСУ. Сьогодні розмовляємо з другом «Ролло». Нагадаємо, що перше інтерв’ю було з комбатом 1-го мехбату з позивним «Бот», який вважає, що війну нікому не вдасться пересидіти, тому треба готуватись й вивчати в який підрозділ можна піти служити.

За освітою — історик. До війни розмірковував над тим, щоб піти на службу у Французький іноземний легіон, адже мріяв взяти участь у реальних бойових діях. Російсько-українська війна застала його на етапі навчання в університеті, звідки у червні 2014-го пішов добровольцем на фронт.

«Ми були на 3 курсі університету, але не могли пропустити таких визначних подій. В нас був величезний страх, що ми не потрапимо на війну. В житті трапляється нечасто, щоб доторкнутись до такого. Не хотілося, щоб націю, країну виставляли, як «терпілу», а на початку 2014-го так і було», — каже він.



«Ролло» розповів про дві речі, яким би хотів присвятити життя, яким має бути командир та чому добровольцям варто вступати до лав 3 ошбр.

«Тут досвідчені командири, починаючи з ланок «командир відділення», взводу, роти, батальйону і вище. Ставлення до людей відповідне. Людей тут не жаліють, а бережуть», — зазначив він.

Офіцер наголосив: перевага 3-ї ошбр в тому, що командири дослухаються до ініціатив молодшого командного складу, цінуючи кожного бійця.



«Вони більше знають, краще розуміють і бачать, як. Вони приходять і кажуть: тут і тут — не можемо, тут — не відповідає дійсності. Я так само йду до командира і доношу аргументи. 50% всіх планів, які ми розробляємо і хочемо втілити, ми скасовуємо або переносимо, тому що або на цей момент вони неможливі, або взагалі нереальні, або призведуть до великих втрат. Ми людей не жаліти повинні, а берегти, тому що таких людей, як у нас, ми не знайдемо ніде», — констатує командир штурмбату.

Коментуючи інформаційну політику держави, командир 1-го штурмбату вважає, що українці не повинні сильно розслаблятись, слухаючи оптимістичну пропаганду, а бути готовими до тривалої й важкої боротьби за свою незалежність. Війна, вважає він, є перевіркою для кожного і для країни в цілому.

«Тільки війна може перевірити, показати, хто ти є. Так само і держава в такі найважчі періоди демонструє, якою є, чи зможе пройти ці випробування», — каже «Ролло».